Gebruik van kleur in communicatie- middelen versus interieurontwerp

Tips en uitleg over het effect van kleur en hoe je deze op de juiste manier toepast in je communicatiemiddelen en interieur.

De basis: maak de juiste kleurkeuze die aansluit bij jouw organisatie

Het begint bij het kiezen van de juiste kleur. Dit helpt om de gewenste boodschap of sfeer effectief over te brengen die aansluit bij de identiteit jouw organisatie. Zo kan bijvoorbeeld de kleur blauw worden gekozen om vertrouwen en professionaliteit te communiceren of de kleur groen om kernwaarden als duurzaamheid of ontwikkeling te visualiseren.

Hoe pas je deze dan toe in communicatiemiddelen versus interieurontwerp?

Kleuren consistent gebruiken is belangrijk omdat het de merkidentiteit versterkt en zorgt voor herkenbaarheid. Dit betekent echter niet dat de kleuren exact hetzelfde kunnen worden gebruikt in communicatiemiddelen en het interieur. Beide domeinen roepen namelijk een ander emotioneel effect op.

De emotionele effecten van kleur

In communicatiemiddelen wordt kleur gebruikt om een onmiddellijke emotionele reactie te veroorzaken en een boodschap snel en krachtig over te brengen. In het interieur heeft kleur een langdurige invloed op het welzijn en de productiviteit van medewerkers. Het doel is hier meer gericht op het creëren van een aangename en stimulerende werkomgeving.

Zoek een balans

Er moet een balans worden gevonden waarbij het kleurgebruik zorgt voor eenheid tussen deze twee domeinen, terwijl de kleuren tegelijkertijd hun functie behouden. Dit kan door het kleurenpalet voor het interieur uit te breiden met afgezwakte tinten van de marketingkleuren. Ook kunnen neutrale tinten worden toegevoegd die als basis dienen.

Extra tips voor een sfeervol interieur

Met alleen het aanpassen van het kleurenpalet heb je nog geen compleet sfeervol interieur. Let er ook op dat de kleurtinten die je kiest de functie van elke ruimte ondersteunen. Zo gebruik je rustige en kalmerende kleuren in concentratieruimtes en energieke kleuren in creatieve ruimtes. Daarnaast is het belangrijk om het kleurgebruik te combineren met de juiste vormen, materialen en verlichting, zodat er een algehele aangename sfeer ontstaat.